2006.12.25.

GCXMAS Geokarácsony 2006
2006.12.25 14:00 + (N5.0; H5.0; W5.0)

Kerékpárral ;-) a HBSE csapat 2 tagjával - a többiek karácsonyolnak :)

Kellemes ünnepeket minden geoládásznak !


Mese: HBSE karácsonyi tekerés - Geokarácsony  kerékpárral

Útvonalterv:

Az idén a Gödöllő és Mogyoród közötti erdőben lévő Geokarácsony 2006 (GCXMAS) http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=550 geoláda felkeresée - ahogy illik, biciklivel.

A GCXMAS láda (amely a hagyományok szerint egy nagy, földbe ásott konténer) tele van ajándékokkal, és mivel itt is csere van, ez általában így is marad. A láda január 7-ig marad kinn, aztán megszűntetik, a díszeket leszdik a fáról, és az erdő visszamerülhet téli álmába.

Roobi: "Kezdetben, amikor GabeR kiírta 25-ére a túrát, istenkáromló gondolatnak tűnt hogy karácsony első napján kerékpárra pattanjak, és ne otthon töltsem az időm két evés közötti nassolással. Ellenkezett minden eddig belémvert, cucialista, üttörő, kiscserkész és egyházi neveltetésem dogmáival. De gondoltam, miért ne lehetne a karácsonyt baráti körben is ünnepelni.  Az már csak hab a tortán, hogy mindezt egy kerékpár nyergében teszem. Valaki a kocsija ülésében tölti a karácsonyi ünnep nagy részét felmenői áldásos meglátogatása, úgynevezett "pendlizése" közben. Szöget ütött a fejembe, ennél már sokkal egészségesebb barátokkal egy bringa nyergében  beszélgetve, karácsonyi meglepit keresni. Nem bántam meg!  Furcsa, és mégis bizsergető színfolt volt az ünnepben."

Rosszul indul a dolog, reggel az Időkép honlap ( http://www.idokep.hu/ ) Rákospalota és Kerepes környékén esőt jelez. Telefon Roobival: mivel a kilátások azért biztatóak, egyelöre csak elhalasztjuk az indulást, de még nem adjuk fel.
Aztán 11 körül már biztató a kép, gyors döntés: megyünk, találkozó 12.00 Pedalomán.

Hárman indulunk: Klaresz, Roobi, GabeR. Kicsit óvatosan (bár van egy némileg cika-cakkos terepi útvonalterv is) az aszfaltot választjuk a Mogyoródig, utána úgyis erdei földutak jönnek. Úgy gondoljuk, ha ezek jól járhatóan lesznek, visszafelé még mindig  jöhetünk terepen is.
Fótig közepes a forgalom, elviselhető. Aztán Mogyoródig autók ügyében már sokkal jobb a helyzet - ott vannak viszont a Gödöllői dombság alattomos hosszú emelkedői :).

Mogyoród után navigálni kezdünk: a ládához vezető útvonalat Gödöllő felől adták meg, oda viszont nem akarunk elmenni. Sorompókkal lezárt erdei földutak következnek, amelyek inkább homokasak-sarasak, de végül a lehullott lombbal kevert föld tekerhetőnek bizonyul. Kóválygunk itt-ott a jó utakat keresve - a GPS-es TopoGuide a szokásos formáját hozza: a tényleges utak kb. 60%-a van rajta - közben kinek-kinek tekerhető jó kis meredek buckákat kell teljesíteni :)

Végül eljutunk a láda közelébe, és az utolsó 50 méteren némi bicikli-cipelés következik: a sürü erdőrészen még tolni sem nagyon tudjuk a gépeket. Roobi megy elöl, így Ő látja meg először a fedíszített fát.

Roobi: "Állati érdekes, ahogy egy ilyen "ládát" kiraknak a netre december 23-án éjfélkor, feldíszítenek hozzá egy fát és akár hiszitek akár nem, elképesztő sokan mennek ki hozzá már 24-én éjjel/hajnalban is. Nem magányosok, hanem családok, társaságok. Amikor ott jártunk éppen egy négy fős család - papa, mama, gyerekek -  közelítettek a ládához. Misztikus dolgok történnek az erdőben, és még nem is tudunk róla. Már Mulder is megmondta, az igazság odaát van. Csak azt tudnám, hol van az az "odaát"?! Ha átmegyek oda, akkor ott meg azt mondják emitt van."

Előkerül a forralt bor - jólesik, meg is isszuk az egészt ;-).

Csodáljuk a fát, a látogatók által hozott, erre célra festett díszeket. Nézegetjük a hatalmas ládában lévő ajándékokat - cserélni nem cserélünk, de egy csomó Happy-s matrica bekerül a ládába.
Beírjuk magunkat a füzetbe, ide is kerül egy matrica - lásd a láda lapján az utánunk érkezettek logjánál a fényképet :).

Aztán - immár a terep ismeretében - egy rövidebb és könnyebb úton kijövünk a fák közül, biciklire kapunk. Még látjuk az utánunk érkező egy-két(?) csapatot, de elinulunk visszafelé. Rövidebb utat találunk, de áldjuk szerencsénket: jó két km egy mély homokos földúton, amely lefelé még csak tekerhető, de ha erre jövünk, fölfele nemigen ment volna ;-)
Aztán aszfalt, még egy kis hullámvasút, majd gyors és békés visszaút Fóton át.

Roobi: "Nekünk olyan 50 km fölött jött ki az egész túra. Hangulatos kis beigli letornázós tekerés volt. Végre úgy zabálhattam magamat halálra halászléval, hogy azt érezhettem  most nagyon megérdemeltem. :-))"
Összesítve:
       felhős, kissé szeles, nyirkos és hideg, de végül is jó időben,
       400 m szinttel nekem otthonról 74, a Pedalomántól 52 km.
       1 megtalált, különleges ünnepi geoláda.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Powered By Blogger