2006.12.03.

321. Dömösi-szoros (GCdomo)

107. Hegyes-tető (GChegy) 

925. Magyar jelen (GCAAAA)

506. Kövesmező (GCkome)


Mese: HBSE gyalogtúra - a Dunakanyar belülről


Útvonalterv:

Nagymaros - Remete-Barlang - Hegyestető - Zebegény - Kövesmező - Nagymaros, közben az útbaeső geoládák megkeresése.

Nagymaroson, a kezdőpontnál tizenhatan gyűlünk össze - most csak egy újonc van, András (akiről később kiderül, hogy túrában profi: gyalogos TT-kre járkál). A Főtéren parkolunk le - vasárnap ez nem gond - és kis késéssel 9.25-kor tényleg el is indulunk.

A túra viszonylag keményen indul: az első 2 km-en közel 200 m szintkülönbséget kell leküzdeni, és a helyzet később sem javul sokat. A panoráma-úton megyünk fölfelé, a pihegőkön szemben Visegrádot meg a hegyeket csodálva. Az út jó darabig aszfaltos, de aztán sorompó, erdő, avar.
Ezt egy darabig élvezzük, de aztán a Remete-barlang irányába vezető jelzéstől a dolog kicsit eldurvul: a viszonylag meredek és némileg csúszós hegyoldalban egy nyomos ösvényen kell araszolni, félig kifordult jobb bokával. Ráadásul először veszítünk vagy 100 m szintet, hogy aztán felkapaszkodhassunk majdnem ugyanennyit :).
Az egyetlen szerencse, hogy minden kiszögellésnél páratlan kilátás van szembe, Dömös irányába, a Pilis vonulatára - és ezt a párás, ködö idő sem tudja tönkretenni.
Végül elérünk a Remete-barlangig, ahol több csapat formájában hatalmas forgalmat, sőt bivakoló lányokat is találunk - akik szemmel láthatólag akkor ébredtek :).

Pihenő, némi tápfelvétel, majd irány a 321. Dömösi-szoros (GCdomo) geoláda. Ismét kemény mászás következik - néha közel 45 fokos meredeken kell kapaszkodni - és ez eléggé szétszórja a társaságot. A láda végül simán előkerül - András GPS nélkül is megtalálja első dobozát.

Logolás, aztán tovább Hegyes-tető felé, a változatosság kedvéért ismét mászásokkal tarkítva.
A kilátó előtt az újabb geoláda: 107. Hegyes-tető (GChegy) . A megtalálás öröme itt Eribabának jut - ismét egy újonc ;-)
A Juliannus-barát toronyban aztán nézelődés, csoportkép - de az erős szél gyorsan továbbhajt.
Az Ernő-forrás felé vesszük az irányt, de végül az órára és a hátralevő távra tekintettel a kupaktanács úgy dönt, hogy ezt kihagyjuk és inkább továbbmegyünk Zebegény felé, majd a megfelelő kereszteződésnél Kövesmezőnek fordulnunk.

A forduló után egy újabb láda következik: 925. Magyar jelen (GCAAAA). Goromba egy darab (igazi Amancsics-láda): a csúszós, szinte függőleges hegyoldalon kell keresgélni. Árpi 30 cm-re a ládától kutat, de nem találja, végül a második nekifutásra Andrásnak sikerül :).
Aztán immár beszélgetős, eseménytelen séta Kövesmezőig - hazafelé megyünk, és a 3 km-en 100 méteres szintkülönbséget már nem is nagyon vesszük észre.

A csapat elvadultabb része itt még előszedi a 506. Kövesmező (GCkome) geoládát, ami nem egy nagy darab, alig van elrejtve. Annál érdekesebb a közelében lévő, feltehetően villámcsapás miatt leégett és kidőlt fa maradványa :)

Aztán pár lépés csak Nagymaros (bár lefelé sem túl kellemes a meredek), jó hangulatban, ám kissé fáradtan bezárjuk a kört :)

Összesítve:
       kissé ködös, néhol szeles és hideg, de végül is jó időben, meglehetősen fárasztó séta
       16 km,  780-800 m szint - ez átlagban is +/-10% -ot jelent
       4 megtalált geoláda.

Fotoalbumok:
SzörpTörp:  http://dhpage.fw.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Powered By Blogger