2006.12.17.

GCNCS  Nagy-Csákány (-C)
2006.12.17 10:00 +   (N5.0; H5.0; W5.0)

Gyalogtúra a HBSE csapattal (11 fõ) - 1.

Varázslatos a környezet. A fák, bokrok, ágak, levelek, fûszálak, kerítések vakítóan fehér zúzmara-ruhába öltöztek.

A láda könnyû préda, roobi 15 méterrõl rámutat a rejtekhelyre, és nyer :)

[Jóváhagyta: Mr Zerge, 2006.12.17 22:31]

GCNSzh  Nagy-Széna hegy (Vértes)
2006.12.17 12:00 +   (N5.0; H5.0; W5.0)

Gyalogtúra a HBSE csapattal (11 fõ) - 2.

Varázslatos a környezet. A fák, bokrok, ágak, levelek, fûszálak, kerítések vakítóan fehér zúzmara-ruhába öltöztek. Ez pedig a viszonylag nyílt térben még fantasztikusabb: hópihe-szobor alakot öltött magányos fák ls bokrok mindenfelé.

A ládát végül klaresz és roobi veszi elõ - igaz, most a GPS is náluk van ;-)

Azt ugyan nem igazán értem, minek ez a faxni a palackkal/multival, de legyen a rejtõnek igaza.

[Jóváhagyta: Janó, 2006.12.18 21:55]

GCVitv  Vitányvár
2006.12.17 14:50 +   (N5.0; H5.0; W5.0)

Gyalogtúra a HBSE csapattal (11 fõ) - 3.

Varázslatos a környezetû nap. A fák, bokrok, ágak, levelek, fûszálak, kerítések vakítóan fehér zúzmara-ruhába öltöztek.

A vár: fura helyen van furcsa környezetben. Nem igazán értem miért és mire volt ez így jó, de majd konzultálok hadtörténész fiammal :). A ládát pedig nekem kell elõvennem - nyolcan keressük, de a rejtés igencsak jó ;-)

[Jóváhagyta: Janó, 2006.12.18 21:54]

GCmari  Mária szakadék
2006.12.17 16:00 +  (N5.0; H5.0; W3.0)

Gyalogtúra a HBSE csapattal (11 fõ) - 4.

A mai túra vége felé, erõs szürkületben. Még szerencse, hogy elõzetesen olvastam logokat - gyorsnak kellett lenni :)

Remek rejtés, a normál közlekedési útvonalhoz képesta kissé extrém helyen és megközelítéssel - de nincs ezzel semmi baj, ha tudja/sejti az ember fia :) De az alapleírásból nem igazán tudja...

A megtalálás végül az én érdemem lett, és az össze-vissza mászásokat is megúsztuk mindannyian.


Mese: HBSE gyalogtúra: A Vértes szélén

Útvonalterv:

Szárliget - Nagy-Csákány - Nagy-Széna -  Nádaskúti völgy - Körtvélyes - Szárliget, közben az útbaeső geoládák megkeresése.

A Pedalománnál 10-en gyűlünk össze: Azso, Árpi, GabeR, Klaresz, Laci, Móni, Peti, Roobi, Szabinka, Veronika - és jó kis késéssel indulunk (a nap - számomra - rosszul kezdődik: a kis jeep jobb első kereke defektet kap, vissza kell mennem a másik autóért). A szárliget környéki Birka-csárdáig azonban - minden útközbeni bénázásal és Szabi felvételével együtt is - ledolgozzuk a hátrányt, 9 körül odaérünk. Csoportkép, aztán indulás.

Most is komoly a start: az első két km-en megvan a 200 m szintkülönbség, de ez valahogy nem olyan durva, mint a Börzsönyben. Meglehet persze, hogy a környezet vonja el a figyelmünket - az egész világ meseszerű módon hófehér zúzmarába öltözött :)
 Az út első része jelzetlen utakon halad - kicsit jobban kell figyelni merre megyünk. Viszonylag hamar feljutunk a Nagy-Csákányra, az első csúcsra az első geoládához http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1199 - 1076. Nagy-Csákány (GCNCS), amelynél Roobi szemre 15 mérterről belicitál egy rejtekhelyet és nyer is :)

Újabb jelzetlen út jön, könnyed sétával szintben kerüljük meg a Nagy-Csákányt, csodáljuk a környezetet, jó a hangulat. Aztán egy vágatban célba vesszük a Nagy-Széna felé vezető turistautat (később már nem látszik út sem a térképen, sem a GPS térképén) - ez a szakasz két szép, vízmosásszerű völgyben 100 m-es le-föl liftezést eredményez :).

A körtvélyesi kilátót leszavazzuk - kiderül, szinte mindenki járt már  arra, és a ködös, párás időben úgysem látnánk ki sehova. Így inkább egyből a Nagy-Széna hegy, és az ott lévő geoláda felé vesszük az irányt ( http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1052 , 967. Nagy-Széna hegy (Vértes) (GCNSzh)).
A nap egy újabb fénypontja következik - hatalmas fennsík, zúzmarás fú, itt-ott magányos vagy kisebb csoportokban álló fák és bokrok, mindent hófehér zúzmara borít, a teret pedig a szürkésfehér köd zárja le, mint valami vetítővászon. A képet "szinesíti" néhány komor, a tövénél megégett villámsújtotta fa maradványa. Ismét kattognak a fényképezőgépek, több csoportkép is készül.

A kétpontos multiláda végigvisz minket a fennsíkon. A palackot és a ládát is végül Klaresz és Roobi szedi elöl, jól kivitelezett sziklás rejtésekből.

A kis (jó 2 km-es) kitérő után folytatjuk az utat Vitányvár felé. Hosszú, lényegében szintben futó út következik, a környék továbbra is gyönyörű. Némi izgalmat hoz az egy-két kis szögben eláágazó útvonal, párszor rossz irányba indulunk, de a GPS 50 m múlva jelez, korrigálhatunk.
A hangulat még mindig jó - a fáradtságot csak az egyre sűrűbb "mennyit tettünk már meg" típusú kérdések kezdik jelezni. Vitányvár előtt völgyekkel szabdalt dombok között következik még egy kis mászás, majd némi pihenő után továbbindulunk a http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=699 611. Vitányvár (GCVitv) láda felé. Nyolcan keressük, végül nekem sikerül megtalálnom Kiváló rejtés :)

A túra utolsó szakaszán immár többnyire lefelé, a festői Mária-szakadék felé vesszük az irányt. Ismét másfajta táj, a kezdődő sötétedésben kissé komor környék, itt-ott csúszós, köves, kidőlt fákkal nehezített oldalban kell haladni.
A nap utolsó geoládája: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=269 - 202. Mária szakadék (GCmari) itt van, kissé extrém, nehezen megközelíthető helyen. Szerencsére ezt több korábbi megtaláló előre jelezte, így nem váratlan a dolog, viszonylag hamar megtalálom az egyébként szintén kiváló rejtést :).
Ezután az egyre fokozódó sötétben viszonylag hamar kijutunk egy széles murvás útra, amelyen fél óra alatt visszaérünk az autókhoz.

Összesítve:
       párás, ködös, de nem rossz időben, csodálatos zúzmarás  környezetben  elég hosszú túra
       23.2 km,  700 m szint
       4 megtalált geoláda.

GabeR

Fotoalbumok:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Powered By Blogger